Politikerne i København åbner for borgerforslag

Folketinget og en række andre kommuner har det allerede. En ordning hvor borgere, hvis de er mange nok, kan stille forslag til politisk behandling.

Nu ser det ud til også at være på vej i landets hovedstad, hvor politikerne i Borgerrepræsentationen ønsker at involvere borgerne mere i byens udvikling.

I første omgang som et forsøg. Og foreløbigt er ordningen med borgerforslag besluttet i Gruppeformandskredsen blandt partierne i Borgerrepræsentation – på et møde den 20. april 2018. (pkt. 7)

Tre medstillere og 5.000 underskrifter fra københavnske borgere med valgret skal der til for at få et konkret borgerforslag ind på rådhuset. Det svarer til cirka 1 procent af de knap ½ million stemmeberettigede i Københavns Kommune.

Ikke alle partier i Borgerrepræsentationen er begejstrede

Idéen med at indføre en ordning med borgerforslag er oprindeligt rejst af Enhedslisten, og med opbakning fra SF og Radikale Venstre. For præcis to år siden. Dengang var Venstre og Socialdemokratiet imod. Begrundelsen var bl.a. at de to partier mente at der allerede er masser af muligheder for borgerne til at øve politisk indflydelse. At sådan en ordning er unødvendig.

Venstre betegnede ligefrem borgerforslag som en kortslutning af det repræsentative demokrati:

Det vil i praksis blot øge afstanden mellem borgere og politikere. Venstre ønsker ikke, at der skal være en afstand på 5000 underskrifter mellem borgerne og politikerne. Hvis et forslag er godt, så er det et ethvert medlem af Borgerrepræsentationens ret at tage forslaget op og sætte det til afstemning, uanset om det er 5 eller 5000 borgere, der bakker det op.

Se mere om Borgerrepræsentationens behandling dengang her: Hovedstadens politikere vil høre borgeres forslag

Dét med at der allerede er muligheder for indflydelse mener gruppeformand for Socialdemokratiet i København, Lars Weiss, stadig. Men han tilføjer nu at “Borgerforslag kan være med til at nedbryde opfattelsen af, at der er en mur mellem københavnerne og rådhuset. At de 55 medlemmer af borgerrepræsentationen generelt er lette for borgerne at få fat i. 

Gruppeformanden for de Konservative, Jakob Næsager, er skeptisk og kan ikke se fidusen med borgerforslag:

Jeg synes, det er at stikke københavnerne blår i øjnene. Hvis man ikke kan overbevise en borgerrepræsentant om at fremsætte noget som et forslag, kan man heller ikke overbevise 55 borgerrepræsentanter om at stemme for det. Og så er det spild af folks tid, siger han til TV2 Lorry.

Ved Kommunalvalget i november sidste år var stemmeprocenten i København blot 61,4, hvilket nævnes som en af grundene til at indføre ordningen.

Den tekniske løsning bag – med underskrifter via Nem Id – er hentet fra Folketingets it-løsning ved www.borgerforslag.dk, som har været i luften siden januar 2018.

I medierne:

Politikerne i København vil give borgere mere indflydelse, TV2 Lorry

 

 

Share Button
Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *