Kommunal- og regionsvalget 2013 – flere borgere stemte

logo- tænk dig om før du ikke stemmerEndnu uvist hvor mange af de knap 30 procent borgere, der valgte ikke at stemme, havde tænkt sig om…

Mange spåede på forhånd at færre borgere ville stemme i november end ved sidste kommunal- og regionsvalg for fire år siden. Det viste sig heldigvis ikke at holde stik. Stemmeprocenten i befolkningen steg fra  65,8 procent til 71,8 procent. Kan tyde på store forventninger til politikernes rolle, det politiske arbejde og hvad det skal udrette de næste fire år.

Der er dog endnu et stykke vej for kommuner og regioner til at nå op på den interesse for at stemme som vi oplever til Folketingsvalg, hvor stemmeprocenten er over 87 procent.

Danmarks i alt 98 kommuner råder årligt over ca. 250 mia kr. Og forvalter dermed op imod en tredjedel af samfundets husholdningskasse.

Kommunerne tager sig af børnepasning, folkeskolen, ældre, den nære sundhed (forebyggelse, pleje og genoptræning), gader, belysning, parker, genbrugspladser, byplanlægning, miljø, kultur og idræt, beskæftigelse, erhvervspolitik og integration. Og dermed en vigtig forvalter – og udvikler – af vores velfærdssamfund.

Forskere på Københavns Universitet har fulgt kommunal- og regionsvalget tæt for at undersøge valgdeltagelsen – hvad får os til at stemme?

Interessant hvad de mon finder frem til.

Nu er der fire spændende år til at se med friske øjne og ny energi på hvordan vi kan styrke det lokale demokrati. I takt med tiden. Og med udvikling. Nye (sam)arbejdsformer, dialog og åbenhed.

Det lokale demokrati skabes og vedligeholdes vel først og fremmest i de fire år mellem valgene, ikke i kampagner op til valget.

Dét der for alvor kunne rykke er at vi i 2017 har lært vores kommunal- og regionspolitikere lidt bedre at kende, hvad der er deres politik og visioner og hvilke politiske spørgsmål, der har været til debat – og på hvilken måde…

Share Button
Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *