Flere unge 18-årige stemmer til valg

Selv om den samlede i valgdeltagelse i Danmark faldt ved det seneste kommunal- og regionsvalg, KV’17, satte førstegangsvælgere – de 18-årige – rekord i at gå i stemmeboksen. Faktisk stemte de yngste vælgere mere flittigt end flere andre aldersgrupper. Det viser en ny kortlægning fra valgforskerne på Københavns Universitet.

 

De 18-årige stikker ud i deltagelsen ved seneste valg

Ved KV’17 i november sidste år var der ialt 280.000 nye førstegangsvælgere. Lige godt 3/4 af de 18-årige gik i stemmeboksen. Det er en stor stigning i forhold til tidligere kommunalvalg i 2013 og i 2009, og det er den højeste andel, der hidtil er målt. De unge førstegangsvælgeres valgdeltagelse er nu på niveau med de 50-59-årige, kun overgået af de 60-79-åriges valgdeltagelse, som er på over 82 procent.

De nye vælgere adskiller sig imidlertid fra andre unge, der stadig har en valgdeltagelse væsentligt under landsgennemsnittet. Valgforskerne forklarer det med at de 18-årige ofte bor hjemme og derfor påvirkes til at stemme af deres forældre. Når de unge flytter hjemmefra, måske til en ny kommune, skal de forholde sig til fx. nye kandidater og andre politiske temaer.

Stigningen er glædelig, lyder det fra formanden for Dansk Ungdoms Fællesråd, Kasper Sand Kjær:

I 2013 blev der lagt en stor national indsats for at få de unge til stemmeurnerne. Det gjorde der slet ikke i 2017. Så det er ekstra imponerende at det er lykkedes at få valgdeltagelsen til at stige, siger han. Men han så dog gerne at valgdeltagelsen for de unge kom endnu højere op.

Der er stadig et gab fra de 22 til 29-årige op til den generelle befolkning. Det skal vi have løftet op, for ellers er der et demokratisk underskud af unge til kommunalvalgene, siger han til Ritzau / Information.

 

Fra “Valgdeltagelsen ved kommunal- og regionsvalg 2017”

Kommunalvalg er ikke hot blandt de unge

Det viste en undersøgelse forud for KV’17 – kommunal- og regionsvalget – behandlet i Momentum, et nyhedsbrev fra Kommunernes Landsforening.

En måling kom her frem til at kun 42 procent af de unge mellem 17 og 24 år er sikre på at de vil stemme til det kommende valg. Modsat svarer 18 procent at de sandsynligvis eller helt sikkert ikke vil stemme.

Det afviger en del fra andre aldersgrupper. Det samme gælder opfattelsen af at være forpligtet til at stemme. Her svarer 35 procent i samme aldersgruppe at de føler en ret lille forpligtelse eller ingen forpligtelse for at stemme. Til sammenligning svarer kun otte procent af 65-74-årige det samme.

 

“Valgdeltagelsen ved kommunal- og regionsvalget 2017”, Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet

Fra medierne:

“Flere unge gik i stemmeboksen ved det seneste kommunalvalg”, Politiken

“Unge vælgere satte historisk rekord ved KV17”, Danske Kommuner

 

 

Share Button
Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *