Som ved kommunal- og regionsvalget i november 2013 får de unge 18 – 24 årige vælgere særlig opmærksomhed ved valget til EU-parlamentet den 25. maj. Kun cirka halvdelen af danskerne plejer at stemme til EU-valget hvert 5. år. Og endnu færre af de unge.
En del debat op til EU-valget har været om Folketingets valgvideo ”Voteman” – Folketingets korte animerede valgfilm, der skulle lokke de unge til stemmeboksen.
Videoen blev imidlertid mødt af massiv kritik – og fik samtidig massiv omtale. Og et kort liv, i hvert fald officielt. Siden “Voteman” blev trukket tilbage er den blevet set flere end 3 millioner gange på Youtube.
Folketinget trækker video tilbage
Folketingets formand, der selv har godkendt videoen, trak dagen efter videoen tilbage og forklarede på Folketingets Facebook-side:
”Mange, hvis synspunkter jeg har dyb respekt for, har opfattet tegnefilmen fra EU-oplysningen langt mere alvorligt og stødende, end den er ment – og mener at den taler ned til de unge. Reaktionerne på de sociale medier deler sig meget skarpt mellem dem, der synes, den er uacceptabelt plat, og dem, der synes, at det er grov, men acceptabel humor, der kan skabe opmærksomhed om afstemningerne 25.maj. Det sidste var meningen. Men jeg erkender, at Folketinget som institution i fremtiden skal vise større varsomhed med, hvad vi lægger navn til”, siger Mogens Lykketoft, Folketingets formand.
Også opmærksomhed internationalt
Blandt andre den britiske avis The Guardian har videoen og en del debat på deres hjemmeside og advarer sågar sine læsere om at videoen indeholder scener, som nogle vil finde stødende.
Hvad siger de unge selv
Ungdomsorganisationer som Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og Venstres Ungdom (VU) mener at det er rigtigt at videoen er taget af plakaten – videoen er en fejl, den udtrykker fordomme overfor unge, og der er for meget underholdning og for lidt politik. Den ville have været anderledes, hvis Folketinget havde taget de unge med på råd i hvordan man skal tale politik med de unge, siger de.
På erhvervsskoler synes mange imidlertid at videoen er sjov og får fat i unge, der ellers synes at politik er uinteressant. Ugebrevet A4 har talt med nogle af de unge –
”Ungdomspolitikere giver Voteman lammetæv”.
Andre EUvalg-videoer
Storbritannien har lavet en valgvideo, Happyvoting, der er set af flere en 80.000 på Youtube.
I Holland bruger man bl.a. smartphones og sociale medier for at øge de unges opmærksomhed på EU-valget. Her er de unge opfordret til at tage ’stemfies’, dvs. et billede af dem selv fra stemmeboksen og lægge billedet ud på fx Twitter.
Europaparlamentet selv har produceret en mere traditionel valgvideo.
Virker den særlige indsats overfor unge?
Mange ’likes’ gør det ikke alene. Virker det – får det flere unge hen til valgstederne for at stemme?
Et dansk forskningsprojekt – ” Hvad får os til at stemme?” – på Københavns Universitet og hos KORA har blandt andet fulgt den særlige indsats overfor for de unge ved kommunal- og regionsvalget i november. På en åben konference på Christiansborg den 4. juni løftes sløret for nogle af resultaterne. Folketingets Kommunaludvalg er vært for konferencen (tilmelding kræves).
Voteman-video – Eksempler på indlæg i medier
S’er forsvarer Voteman-video: Slap nu af!
Voteman er urfaderen, demokratiet påkalder, når det har spillet fallit