Albertslund bliver den første kommune i landet, hvor de folkevalgte i kommunalbestyrelsen politisk skal behandle et forslag, der er stillet af en gruppe borgere i kommunen. Det sker i juni på det ordinære kommunalbestyrelsesmøde. Ordningen hedder ’borgerdrevne forslag’ og både Folketinget og nogle kommuner indfører den i praksis i denne tid. For at få et borgerforslag på politikernes dagsorden kræver det et vist antal indsamlede borgerunderskrifter til forslaget. I Albertslund mindst 672 underskrifter – hvilket nogenlunde svarer til hvad det kræves for at få et medlem valgt ind i byrådet ved et kommunalvalg.
Et borgerdrevent forslag på de unges præmisser
”Cre-A-Town” hedder borgerforslaget, som folk i Alternativet i Albertslund står i spidsen for. Det er et civilt samfundsprojekt og går ud på at få en 2-årig brugsret over en ledig kommunal bygning, hvor der er plads til kreativitet og iværksætteri, med henblik på selvstændig drift herefter.
Ifølge forslaget taler ”Cre-A-Town” de unges sprog og er på de unges præmisser. Et samarbejde mellem private, foreninger og det offentlige (4. sektor virksomhed). Et sted, hvor faglighed, frivillighed og fællesskab skaber personlige, fysiske og økonomiske resultater.
Forslaget søger projektstøtte på 100.000 kr. med henblik på tilbagebetaling ved fremadrettet drift.
Ordningen med borgerdrevne forslag og borgeres afstemninger herpå i Albertslund er her.
OPDATERET: – Byrådet i Albertslund vedtager borgerforslag
Albertslund blev også den første kommune i landet, hvor politikerne i byrådet vedtager et forslag, stillet af en gruppe borgere.
Det skete på kommunalbestyrelsens møde den 22. juni, hvor 18 byrødder stemte for, og 3 – Dansk Folkeparti – undlod at stemme.
Allan Høyer (DF) begrundede det med at der var usikkerhed om de underskrifter, der lå til grund for at forslaget kunne behandles. ”Flere navne er skrevet med samme skrift, der er navnesammenfald og i hvert fald en er under 18 år. Der skal være styr på den slags”, sagde han til Albertslund-Posten.
”Og så mener vi i øvrigt at man som borger kan bruge sine politiske partier og få dem til at stille de forslag, man ønsker. Der er ikke brug for muligheden for borgerdrevne forslag”, mente han.
Nu går det politisk vedtagne borgerforslag videre til konkretisering og udmøntning hos embedsmændene i forvaltningen på rådhuset.
—
Se mere om ordningen med borgerdrevne forslag her på siden:
—
Fra medierne:
“Unge i Albertslund først med eget forslag” (video, 2:30 min) – TV2Lorry
“Byråd skal behandle Danmarks første borgerforslag” – Jyllands-Posten
“Landets første borgerforslag skal behandles i byråd” – DR
“Første borgerforslag skal behandles i byråd” – Danske Kommuner
“Albertslund vedtager landets første borgerforslag” – Albertslund Posten
Læserbrev: Alternativets fakta – Albertslund Posten
Debat – Vi tror på kreativiteten – Albertslund Posten
—
Grafik og foto: Alternativet Albertslund
—