Bornholm er klar til Folkemøde 2015

Logo Folkemødet_danmarks politikfestivalDet årlige Folkemøde på Bornholm er skabt for at styrke demokratiet, dialogen i Danmark og fremme borgerinddragelse i samfundets udvikling. Over fire dage samles beslutningstagere fra især politik, erhvervsliv og interesseorganisationer til dialog om politikudvikling indenfor et utal af emner af samfundsrelevans. I år med flere end 2.700 events – taler, debatter, workshops. Også ”folket” er med og møder beslutningstagere ansigt til ansigt.

Folkemoedet_scenen

Folkemødet 2014 fra hovedscenen – foto: Berit Hvassum

Folkemødet 2015 i havnebyen Allinge i nord på øen i Østersøen er klar til den 11. – 14. juni at tage imod de rigtig mange gæster ”ovrefra”, som ø-gæster kaldes.

”Det er lidt som at være værtinde for et stort sammenskudsgilde, hvor man ikke aner, hvor mange der kommer”, afslørede Winni Grosbøll, Bornholms borgmester, på en pressebriefing i København forleden.

Kratrydderne har været i gang i Allinge
Antallet af deltagere er fordoblet år for år siden det første Folkemøde i 2011. Og at dømme efter antal bookede sengepladser, fly og færge vil årets Folkemøde – det femte af slagsen – sætte deltagerrekord. ”Alt er udsolgt og vi er ved at nå max for hvad Bornholm kan tackle, i år har vi endda udvidet med privat udlejning i form af børneværelser, skibsbrikse m.m”, fortæller Winni Grosbøll.

borgmester og festivalleder

Bornholms borgmester Winni Grosbøll og festivalleder Jette Lykke på pressebriefingen i København

Mere end 300 arrangører har meldt flere end 2.700 events ind – 25 procent flere end sidste år – fordelt på 214 event-telte. ”Kratrydderne har været i gang i Allinge” ifølge festivalleder Jette Lykke, og det har skabt plads til lidt flere event-telte i byens grønne anlæg. Og flere bornholmere udlejer deres private haver.

”Vi havde en ambition om at komme ned i antal af arrangementer, men det er steget”, erkender Winni Grosbøll, ”til gengæld er der i år færre telte, fordi vi har opfordret arrangører af events indenfor de store områder som fx sundhed, bl.a. patientforeninger, til at gå sammen.”

Blandt de nye ting på Folkemødet i år er forbedret WIFI og mobiltelefoni, godt hjulpet af en donation fra Folketinget til udvikling af øens bredbåndsnet generelt. Der er etableret TV fra Folkemødet, hvor events kan livestreames, så også resten af Danmark kan følge med, hvis ellers event-arrangører vil betale for det. Og der vil i år være salg af mere og bedre mad til alle gæsterne.

Folkemødet er udfordret på ånd og dialog
Udover at være udfordret på Folkemødets voksende volumen ser borgmester Winni Grosbøll en udfordring i at bevare Folkemøde-idéen og konceptet som følge af det generelt forøgede sikkerhedsniveau i Danmark. ”Idéen med Folkemødet er bl.a. at øge tilgængeligheden til politikerne – at trække politikerne ud af fjernsynsformatet. Er det overhovedet muligt at bevare ånden i Folkemødet… min påstand er… ja, det er det.”

Når det gælder indholdet i de mange tilmeldte events kan der fremover blive brug for at øge styringsmekanismerne i det ellers ”ustyrbare” Folkemøde. Hvordan sikre kvaliteten, hvordan sikre dybden fremfor mængden…

Kravet til arrangører er at en event skal have et samfundsrelevant perspektiv, understreger Winni Grosbøll, ”der var sidste år en lille tendens til at private virksomheder havde fået øjnene op for at Folkemødet er et rigtig godt forum for salgsfremstød. Vi har i år defineret nogle kriterier for at prøve at få rettet op på det – at events ikke må være salgsprægede enetaler, at det ikke må stå alene – det skal være dialog.”

teltoversigt_Folkemoedet 2015

Teltoversigt – Folkemødet 2015

Folkemødet i udvikling – hensyn til fattige organisationer
Fra oprindeligt at være et filantropisk foretagende betalt af Bornholms Kommune sammen med sponsorer og partnere, da Folkemødet startede i 2011, er der nu en betydelig egenbetaling for de arrangører, der deltager med telte og events.

Der ligger derfor en udfordring i at undgå at det er de store og velbemidlede organisationer, der kommer til at sætte dagsordenen på Folkemødet. ”Vi taler om frem mod Folkemødet 2016 evt. at lave en fond inde i Folkemøde-økonomien som hoster et ”Guldtelt” – et mødeevent-telt – hvor organisationer uden økonomiske midler kan få mulighed for gratis at afholde en event eller andet. Og dermed at invitere de mindre bemidlede organisationer ind i festen”, oplyser Grosbøll.

Den tidligere debat om at øge tilgængeligheden for alle danskere ved at afholde Folkemødet på skift i forskellige dele af landet ser ud til at være forstummet. Konkret er der i år igangsat et tre årigt udviklingsprojekt, der skal tage hånd om hvordan byen Allinges forvandlinger henover hele året kan fungere på en bedre måde, så den ikke ligner en forladt OL-by, når Folkemødet er slut. Med daglige 35.000 gæster under Folkemødet, 15.000 i turistsæsonen, og 1.800 indbyggere resten af året skal byen stå model til lidt af hvert.

Er der også borgere med på Folkemødet
Den lange liste over arrangører af events er især præget af interesseorganisationer, uddannelsesinstitutioner, private virksomheder. Kritikken har lydt – er Folkemødet egentlig et ’folke’møde…

Hvis man definerer ’folket’ som deltagere, der deltager i privat øjemed, dvs. ikke får løn for at være med på Folkemødet, og heller ikke deltager som frivillig, så udgør folket godt halvdelen af de mange deltagere, der gæster Allinge i Folkemøde-dagene. Det viser ”Folkemøde-analysen 2014”, som kommunikationsvirksomheden Operate A/S, der er blandt Folkemødets sponsorer, laver hvert år og senest i 2014.

Blandt den halvdel kan ’folket’ opdeles i tre kategorier, ifølge analysen – ”Bornholmerne”, ”Bedsteborgerne” og ”Baglandet”.
Den anden halvdel af deltagerne udgøres af “politikere, professionelle, ildsjæle og journalister”.

For politikernes vedkommende – fra Folketinget, kommunalbestyrelser og regionsråd – udgør de i alt 5 procent af samtlige deltagere. ”Det kan tælles på én hånd, hvor mange medlemmer af Folketinget, der ikke deltog i 2014”, som Anders Dybdal fra Operate A/S udtrykker det.

Operates Folkemoedeanalyse 2014

Pressebriefing – Folkemøde 2015 – Folkemødeanalysen 2014

Så mange politikere samlet ét sted giver gode muligheder for lobbyisme og politisk meningspåvirkning, hvilket ser ud til at give gevinst. Analysen viser nemlig i en vurdering af effekten et år efter Folkemødet at 40 procent af de, der deltog på Folkemødet med events i 2014, mener at de får indflydelse på lovgivning eller regulering af deres fagområde.

Demokrati og folkestyre – årets tema
Vurderet efter de godt 2.700 events i programmet i år finder Anders Dybdal at demokrati og folkestyre topper på dagsordenen for Folkemødet 2015, som det tema der rummer flest arrangementer. Dette bliver utvivlsomt forstærket af at der siden Folkemøde-programmet gik i trykken er udskrevet folketingsvalg og at valgkampens slutspurt ligger samtidig med Folkemødet.

Note: Om deltager-analysen lavet af Operate A/S: Frivillige har på Folkemødet i 2014 indsamlet emailadresser hos tilfældigt udvalgte Folkemøde-gæster, som efterfølgende har fået tilsendt et webbaseret spørgeskema. Ved besvarelse var der mulighed for at vinde et spa-ophold. 924 personer deltog og med ”en ret høj svar-andel”, efter det oplyste.

Se Folkemødeavisen 2015 – “Politik med plads til begejstring”

Se live TV streaming fra Folkemødet her og via Bornholms Tidende her – og TV fra 17 arrangementer i Folkeoplysningens Telt her

 

Fra medierne:

I Altinget: “Folket og lobbyister vandt Folkemødet – medierne tabte”

I Bornholms Tidende: “Analyse: Folket er Folkemødet”

 

OPDATERET: Folkemøde-analysen 2015 lavet af Operate A/S – analyse af Folkemødet 2015

 

 

Share Button
Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *