Gider almindelige borgere at bruge deres dyrebare fritid på at tale politik og samfundets udvikling? Jeps – det er der mange gode eksempler på. En hel weekend i starten af november var 400 repræsentativt udvalgte borgere i Danmark forsamlet i Odense Congress Center til at drøfte fremtidens EU. Inviteret af Folketingets Europaudvalg. Bankunion, retsforbehold, migration, handelsaftaler var blandt de EU-temaer, borgerne drøftede og tog stilling til over de to dage.
Folkehøring om aktuelle EU-temaer
Hvad mener danskerne – det vil Folketingets Europaudvalg gerne vide og har derfor taget initiativ til en såkaldt folkehøring om fremtidens EU. De 400 repræsentativt udvalgte danskere betegnes som at udgøre et ”mini-Danmark” og er udvalgt på baggrund af køn, alder, politiske holdninger, og hvor i landet de bor. Ideen er at det er deltagerne – og ikke politikerne selv – der skal komme med bud på hvordan fremtidens EU skal se ud.
EU er mange ting, men først og fremmest er EU vores fælles hverdag og derfor vores fælles ansvar. Vi ser hver fredag i Europaudvalget at en stor del af den lovgivning, vi vedtager i Danmark, stammer fra EU-regler eller EU-politikker. Men hvad synes danskerne er vigtigst: Klima, ydre grænser, fødevaresikkerhed – eller noget helt fjerde? Det vil vi gerne vide. Så vi ser frem til at få forslag, idéer og gode råd, der vil gøre os politikere bedre rustet til at tage diskussionen videre. Det siger Erik Christensen (S), formand for Folketingets Europaudvalg.